De aangrijpende verhalen van slachtoffers van seksueel grens- overschrijdend gedrag maken veel los. “Het vraagt om een cultuurverandering waarbij niemand wegkijkt en waarin mensen elkaar aanspreken op verkeerd gedrag”, stelt burgemeester Arjen Gerritsen. Daarom start Almelo samen met Rutgers, expertisecentrum seksualiteit, de ‘Ben je oké?’-campagne voor een sociaal veilige stad. Lokale horeca en sportclubs ondersteunen de campagne actief.


Sissen, nafluiten, naroepen en aanraken

In Nederland krijgt ruim de helft van de vrouwen en 1 op de 5 mannen ooit te maken met seksuele handelingen tegen hun wil blijkt uit onderzoek van Rutgers, kenniscentrum seksualiteit. Van sissen en nastaren, nafluiten, naroepen met seksueel getinte opmerkingen tot aanraken. “Wat niet normaal is, mag nooit genormaliseerd worden. Het is belangrijk dat die bewustwording er komt. En daar kan iedereen in onze stad iets aan doen”, benadrukt burgemeester Gerritsen.

Simpele vraag: ‘Ben je oké?’

De Ben je oké-campagne die de gemeente start, maakt ongewenst seksueel gedrag bespreekbaar. De campagne helpt omstanders in te grijpen wanneer zij zien dat iemand zich ongemakkelijk voelt met een eenvoudige vraag: “Ben je oké?” Uit onderzoek van Rutgers blijkt dat deze vraag het meest succesvol is. De campagne roept iedereen op elkaar te helpen als je ziet dat iemand ermee te maken heeft’. Gerritsen: “Met de simpele vraag ‘Ben je oké?’ beschuldig je niemand maar help je een ander op een moeilijk moment. Zo werken we samen aan een sociaal en veilig Almelo. Een stad waar inwoners, ondernemers en bezoekers zich welkom, thuis én veilig voelen.”

Hulp bij misbruik en seksueel geweld? Hier kan je terecht

Seksuele intimidatie op straat: dit kun je doen

Seksuele intimidatie op straat komt ontzettend veel voor en dat is niet oké. De helft van de jongeren kreeg hier afgelopen jaar mee te maken blijkt uit onderzoek van het CBS. Nastaren, sissen, fluiten, seksuele opmerkingen, achterna lopen of zelfs aanraken zorgen voor een onveilig gevoel. Daarom roept de Ben je oké campagne iedereen op om elkaar te helpen als je ziet dat iemand hiermee te maken heeft. De campagneboodschap: Zie je seksuele intimidatie? Vraag dan aan degene die het overkomt: 'Ben je oke?'. Zo zorgen we er samen voor dat iedereen zich veilig voelt. Ook op straat.

Het hoort er niet bij

“Deze cijfers zijn schokkend, maar verbazen ons niet. Seksuele intimidatie komt overal voor. Niet alleen op straat, maar ook in het openbaar vervoer, tijdens het uitgaan, op school, op het werk, bij de sportvereniging en thuis ”, legt Willy van Berlo uit (expert seksueel geweld bij Rutgers). “Het is veel te normaal geworden dat je als meisje op je hoede moet zijn als je ’s avonds op straat bent. Het hoort er niet bij. Het is belangrijk dat we elkaar daar op aanspreken.”

Hoe help je elkaar bij straatintimidatie?

De campagne Ben je oké leert omstanders wat je kunt doen als je ziet dat iemand te maken heeft met seksuele intimidatie. Je krijgt tips hoe je kunt omgaan met een situatie die onveilig voelt of wanneer je als omstander zelf bang bent voor je veiligheid. Zoals de oproep: ‘Onveilig gevoel? Bied afleiding en stel de vraag: ‘Weet jij waar de supermarkt is?’ of bijvoorbeeld deze ‘Vertrouw je het niet? Vraag een politieagent, buschauffeur of omstander om hulp of bel 112.’ De bewustwording dat straatintimidatie er niet bijhoort neemt toe. De campagne 'Ben je oké?' spoort mensen aan er samen voor te zorgen dat het veiliger voelt op straat. De strekking van de campagne: Mensen vinden dit gedrag niet prettig en je kunt elkaar helpen als je het ziet.

Almelose horeca en sportclubs

Seksuele intimidatie komt overal voor. Burgemeester Gerritsen: “Niet alleen op straat, maar ook tijdens het uitgaan, op het werk, in het openbaar vervoer en bij de sportverenigingen.” Vandaar dat de gemeente een brede oproep deed onder horecabedrijven en sportclubs om aan te haken bij de campagne. Met succes. Tal van ondernemers en sportbestuurders ondersteunen de campagne de komende tijd actief via posters in horecagelegenheden en kantines en uitingen op social media en via nieuwsbrieven.

Vragen over Ben je oké? in Almelo

Inwoners van Almelo met vragen over deze campagne kunnen contact opnemen met Almelo per mail: gemeente@almelo.nl of telefonisch via (0546) 54 11 11.