Sissen, nafluiten, achterna worden gelopen in het donker of bespuugd worden. Zomaar op straat worden uitgescholden. Meldingen van (seksuele) straatintimidatie komen steeds vaker voor. De helft van de jongeren kreeg hier afgelopen jaar mee te maken blijkt uit onderzoek van het CBS.

Simpele vraag: ‘Ben je oké?’

Gemeente Almelo maakt samen met het kenniscentrum seksualiteit Rutgers straatintimidatie bespreekbaar. Dat doet de gemeente door aan te haken op de landelijke campagne Ben je oké?. We roepen Almeloërs op elkaar te helpen bij intimidatie op straat, bij het uitgaan, in de bus of bij de sportclub.
In de campagne geven we voorbeelden van wat omstanders kunnen doen als straatintimidatie zien. Het beste is om de ander te vragen: “Ben je oké?”. Dat is een simpele vraag om te stellen. Zo check je hoe de ander zich voelt en zorg je voor afleiding in een soms lastige situatie.

Vijf bekende Almeloërs komen in actie

Marlies Eertman en Daan Keupink, sportcoaches van het Sportbedrijf; Naomi Beijer, jongerenwerker bij Avedan; Daphne Waanders, voorzitter van het COC Twente Achterhoek en Raymond Alfons, supporterscoördinator bij Heracles werken belangeloos mee aan de campagne. Zij roepen mede-Almeloërs op om in actie te komen bij het zien van (seksuele) straatintimidatie.

De campagne bestaat uit een online campagne van 3 weken, posters in bushokjes en opvallend grote posters op de Koornmarkt. Bij de start van de campagne eind november spelen professionele acteurs situaties in de binnenstad na. Met handige tips op flyers voor omstanders die zich afvragen hoe ze in het vervolg in deze situaties kunnen handelen.

Seksuele intimidatie op straat: dit kun je doen

Seksuele intimidatie op straat komt ontzettend veel voor en dat is niet oké. Neem ongewenst gedrag serieus. Voelt het niet goed, dan is het vaak niet goed. Kijk niet weg als je ziet dat iemand wordt lastig gevallen. Maar bedenk dat het één van je medemensen overkomt. Samen zorgen we in Almelo voor een sociaal en veilig gevoel op straat.

Blijf in de buurt
Blijf zichtbaar in de buurt. Het is belangrijk dat het gedrag gezien wordt. Soms is dat al genoeg.

Vraag hulp van anderen
Vraag hulp van mensen die ook in de buurt zijn. Bel bij een ernstige situatie 112 om hulp van politie en hulpdiensten.

Vraag: Ben je oké?
Vraag aan de persoon die het overkomt: Ben je oké? Of: ‘Ik hoorde net dat die opmerking tegen jou gemaakt werd, gaat het?’. Of stel een heel andere vraag om de pleger  af te leiden. Vraag bijvoorbeeld de weg. Houd het kort en bondig. Ga geen discussie aan met de dader(s).

Bied hulp  achteraf
Soms gaat het zo snel dat je niet de kans hebt om iets te doen. Bied dan je hulp achteraf:

• Vraag hoe het gaat en zeg dat je het vervelend vindt wat er gebeurde.
• Vraag of je iets kan doen. Samen hulp zoeken of aangifte doen bijvoorbeeld.
• Bied aan om samen op iemand te wachten, iemand te bellen of ergens mee naar toe te lopen

Hulp bij misbruik en seksueel geweld? Hier kan je terecht

Vragen over Ben je oké? in Almelo

Inwoners van Almelo met vragen over deze campagne kunnen contact opnemen met Almelo per mail: gemeente@almelo.nl of telefonisch via (0546) 54 11 11.