Volgende week begint in een groot deel van Nederland het carnavalsfeest. Een heerlijk feestje...en óók een feest waar de grenzen snel vervagen en seksueel grensoverschrijdend gedrag op de loer ligt. Dat kun jij voorkomen.


Wordt er in jouw kroeg, poppodium of op je studentenvereniging carnaval gevierd? Laat dan aan iedereen weten dat het bij jullie heel normaal is om elkaars grenzen te respecteren, ook met carnaval.

Met deze vier stappen kunnen jij en je team je hier goed op voorbereiden

1. Communiceer duidelijk wat je verwacht van je bezoekers  

Hang Ben je oke posters op je locatie, plaats een nieuwsbericht op je website en laat iedereen op jouw social media weten dat het op jouw locatie ook met carnaval heel normaal is om elkaars grenzen te respecteren.

Download of bestel de posters en animaties direct

2. Geef duidelijke instructies aan je bar en beveiligingpersoneel, of op je studentenvereniging de barleden, je bestuur en de mensen die bij de deur staan


Zorg ervoor dat iedereen die aan het werk is weet hoe zij ongewenst gedrag  kunnen herkennen en wat ze kunnen doen als ze het zien of als iemand een melding doet.

Deel van tevoren de instructievideo van Ben je oké en ga met elkaar in gesprek over hoe jullie tijdens carnaval omgaan met grenzen. Wat zijn de consequenties als iemand zich niet aan de huisregels houdt of iemand maakt een melding?

Leg de Ben je oké instructiekaart achter de bars en noteer hier het telefoonnummer van degene die op de avond zelf verantwoordelijk is voor de veiligheid van je bezoekers. Een luchtige vraag is vaak al genoeg om een vervelende situatie te doorbreken. Stem ook af hoe je ermee omgaat als mensen het feestje verlaten.

Download direct de instructiekaart voor horeca en festivals
Download direct de instructiekaart voor studentenverenigingen

3. Communiceer de huisregels naar je publiek, personeel en het bestuur en de leden van je studentenvereniging

Bij wie kunnen jouw bezoekers of leden van je studentenvereniging zich melden als zij tijdens het feestje ongewenst seksueel gedrag  zien of  meemaken? En welke consequenties gelden er voor mensen die zich ongewenst gedragen. Zorg ervoor dat je dat met elkaar afstemt voordat het feestje begint.

Bekijk voorbeelden van huisregels en gedragscodes en check die op jouw locatie

4. Draai het Ben je oké carnavalsnummer

Zo zorg je ervoor dat iedereen zich veilig voelt met carnaval. Alaaf!