Borne – Komend weekend, begin maart 2019, staat het carnaval weer op het programma voor de vele Carnavalisten in Twente. Een feest van gezelligheid en vertier, en zo moet het ook zijn blijven als het aan Carnavalsvereniging De Toet’nbloazers en Rutgers ligt.

Tijdens het komende carnavalsweekend vraagt Carnavalsvereniging De Toet’nbloazers, in samenwerking met Rutgers, aandacht voor de campagne ‘Ben je oke?!’. Een campagne tegen ongewenst seksueel gedrag tijdens het uitgaan.

Carnaval is leuk, gezellig, een feest onder én boven de rivieren waar iedereen zich veilig moet voelen. We roepen daarom iedereen op om Ben je oké te vragen als je denkt dat iemand lastiggevallen wordt en er samen voor te zorgen dat de sfeer los en veilig blijft.

De Toet’nbloazers

“Als vereniging hebben wij eigenlijk nooit aanwijzingen gehad dat dergelijke dingen zijn voorgevallen, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat het niet gebeurt. Ook in dit geval blijft voorkomen nog altijd beter dan genezen”, zegt Pim Schuurman van Carnavalsvereniging De Toet’nbloazers. “Wij kunnen als vereniging niet iedereen in de gaten houden, mede daarom vragen wij met deze actie iedereen om elkaar een beetje in de gaten te houden. Om gewoon eens te benadrukken hoe waardevol het is om samen te zorgen voor een fijne en veilige carnaval voor iedereen. Het is een kleine moeite om ‘Ben je oke?!’ te vragen als je het idee hebt dat iemand zich niet zo gemakkelijk voelt.  Zo een korte vraag kan voor iemand heel veel betekenen. Carnaval is leuk en gezellig, maar houd elkaar een beetje in de gaten dan blijft het dat ook”.

Cijfers

Ongewenst seksueel gedrag komt nog veel te vaak voor. In Nederland krijgt ruim de helft van de vrouwen en een op de vijf mannen ooit in zijn leven te maken met seksuele handelingen tegen hun wil. En dat gebeurt ook tijdens concerten, op festivals en in het nachtleven waar flirten een grote rol speelt, en grenzen vervagen. “Deze cijfers zijn helaas niet nieuw”, zegt Ton Coenen, directeur Rutgers. “Wij vinden dat Nederland toe is aan een cultuuromslag. Een cultuur waarin iedereen beseft dat seksueel gedrag alleen oké is als je het allebei wenst.”