Al 80 (!) podia, clubs en festivals doen mee met de Ben je oké-campagne. Dat is fantastisch! Alleen samen kunnen we ongewenst seksueel gedrag terugdringen. Steeds meer festivalorganisatoren nemen ongewenst seksueel gedrag serieus en doen mee met Ben je oke?. De campagne maakt ongewenst seksueel gedrag bespreekbaar en draagt zo bij aan een leuk, los, vrij en veilig festivalbezoek. Festivals als Best Kept Secret Festival, Pinkpop, Awakenings en Welcome to the Village hebben zich inmiddels aangesloten.

Op festivals willen mensen zich vrij, fijn en veilig voelen, kunnen experimenteren. Een plek waar je je even helemaal kunt laten gaan op de muziek. Gewoon zoals het meestal ook is. Helaas komt ook op deze plekken ongewenst seksueel gedrag voor. In een opinieonderzoek door EenVandaag i.s.m. Festileaks van juni 2018 geeft 48% van de vrouwelijke festivalbezoekers aan dat zij ongewenst seksueel gedrag meemaakten.
> 35% is ongewenst seksueel aangeraakt op borsten en billen
> 33% krijgt er te maken met ongewenste seksuele opmerkingen
> 18% krijgt ongewenste seksuele voorstellen
Ook mannen maken ongewenst seksueel gedrag mee op festivals, 9% van de mannelijke festivalbezoekers geeft aan dat zij daar negatieve ervaringen mee hebben.

Signaal

Veel festivalorganisatoren pakken ongewenst seksueel gedrag op het festivalterrein actief aan door mee te doen met Ben je oké. Zo verspreiden Best Kept Secret Festival, Awakenings Welcome to the Village, Pinkpop, Sziget, Indian Summer Festival, ADE en Valhalla berichten van de campagne. Zij geven daarmee een duidelijk signaal af naar hun bezoekers: ongewenst seksueel gedrag wordt hier niet geaccepteerd en als je het ziet dan kun je daar iets van zeggen.

Bianca Pander, oprichter van Welcome to The Village, licht toe: “We zijn een soort van dorp, en in een dorp spreek je elkaar aan. Dat doe je als iemand rotzooi op de grond gooit, maar ook als je ziet dat iemand zich niet op z’n gemak voelt. Stel dus eens vaker de vraag ‘Ben je oké?’. Wij doen mee, omdat iedereen het recht heeft om veilig op stap te gaan, ook op een festival.”

Roosmarijn Reijmer Best Kept Secret Festival: “Een festival moet een safe space zijn voor iedereen. Door de Ben je oké campagne merk ik zelf bij het uitgaan dat ik alerter ben of al mijn vrienden in orde zijn en blijven, door dat nu ook actief uit te dragen met onze events, denk ik dat wij op een relatief eenvoudige manier iedereen net iets bewuster kunnen maken, iets wat zowel het event als de bezoekers ten goede zal komen.”

Zo doe je mee met Ben je oké:

  • Verspreid het beeldmateriaal van de Ben je oké campagne op je festival, website, in de app en op socials. Vraag de toolkit aan.
  • Communiceer duidelijk naar je publiek hoe jouw festival omgaat met ongewenst seksueel gedrag. Mail voor tips en richtlijnen naar benjeoke@rutgers.nl
  • Bereid je barpersoneel en festivalvrijwilligers voor op ongewenst seksueel gedrag met de Safer Clubbing training van Sexmatters.