Voor horeca, studentenverenigingen en festivals komt Rutgers deze zomer met de toolkit: Hier is het oké. Deze toolkit helpt kroegen, poppodia, studentenverenigingen en festivals maatregelen te nemen en beleid op te stellen waarmee zij ongewenst seksueel gedrag zoveel mogelijk kunnen voorkomen.  'Hier is het oké' bestaat uit een uitgebreide checklist en een instructiekaart voor achter de bars en op verenigingen. Ook bevat de toolkit instructievideo’s waarmee horecapersoneel en barcommissies en mentoren van nieuwe studenten ongewenst seksueel gedrag kunnen herkennen en weten hoe te handelen als het plaatsvindt.

Isabelle, 20 jaar: “Ik heb enorme zin om weer nieuwe mensen te leren kennen, festivals te bezoeken en spontane ontmoetingen te hebben. Laat de zomer maar komen!”

Hier is het oké is een aanvulling op de publiekscampagne Ben je oké?, die ongewenst seksueel gedrag tijdens uitgaan al langer bespreekbaar maakt. Sinds de start van de campagne in oktober 2018 doen al ruim 250 poppodia, horeca en festivalorganisatoren mee. En bijna 100 studentenverenigingen en de meeste introductiecommissies zijn aangesloten bij de campagne. Ga voor de toolkit naar www.benjeoke.nl/hierishetoke.

Corona belemmert liefdesleven van jongeren
Uit recent onderzoek van Rutgers en Soa Aids Nederland (februari, 2021) blijkt dat corona jongeren belemmerd heeft in hun relationele en seksuele ontwikkeling. Jongeren van 16-20 jaar hadden beduidend minder dates en minder seks dan voor de coronacrisis. “Het aantal jongeren dat dates had, daalde van 51% voor corona naar 21% tijdens de tweede lockdown,”, zegt Luc Lauwers, programmamanager Seksuele vorming bij Rutgers. “De beperking van sociale contacten heeft het liefdesleven van jongeren dus nagenoeg stilgelegd.”

Jongeren hadden minder mogelijkheden om te experimenteren en te genieten van seks, terwijl dat op deze leeftijd belangrijk is. “Met de zogenoemde summer of love op komst is het hoog tijd dat we jongeren met gerichte activiteiten versterken en hun geheugen opfrissen over hoe je het met elkaar leuk en veilig houdt.”

Jongerenvoorlichting Sense.info
De speciaal ontwikkelde Zomer Tips & Tricks op summeroflove.sense.info linkt naar de landelijke seksuele voorlichtingssite Sense.info en geeft jongeren op een positieve manier - aan de hand van tips, ervaringsverhalen, oefeningen en interventies - kennis en vaardigheden om hun seksuele ontwikkeling na de coronacrisis voort te zetten. Ook krijgen jongeren antwoord op vragen die leven: Flirten en feesten na corona… hoe ging dat ook alweer? Hoe flirt ik oké? Is testen op soa’s net zo normaal als op corona? Is mijn body beach-ready? En hoe weet je eigenlijk wat de ander fijn vindt?

Summer of love
Rutgers wil er samen met andere organisaties voor zorgen dat jongeren een leuke, flirterig én veilige zomer tegemoet gaan, met respect voor elkaars wensen en grenzen en in lijn met de coronamaatregelen van de Rijksoverheid. Op de actiepagina www.rutgers.nl/summeroflove staat meer informatie.