Het doel van de Ben je oké campagne is om ongewenst seksueel gedrag in het uitgaansleven bespreekbaar te maken. De campagne roept iedereen op Ben je oké? te vragen als iemand lastiggevallen wordt. Want jongeren zijn ongewenst seksueel gedrag veel te normaal gaan vinden. Vooral tijdens het uitgaan lijkt het erbij te horen. Ben je oké roept iedereen op dit te doorbreken en samen te zorgen voor een cultuuromslag die uitgaan nog leuker en veiliger maakt.

Iedereen heeft een andere grens
Iedereen heeft een andere grens voor welk gedrag hij gewenst of ongewenst vindt. Vindt de een het prima om gezoend te worden door een onbekende? Een ander zit daar totaal niet op te wachten. Tijdens uitgaan is het daarom niet altijd duidelijk waar die grens ligt. Jongeren gaan iets drinken, flirten met elkaar en dan vervagen die grenzen nog meer. Zij vinden het bovendien heel lastig om de grens bij elkaar te checken. Dan kan het wel eens mis gaan.

Omstanders aan zet
De focus op de omstanders is een bewuste keuze; het blijkt heel lastig voor jongeren om hun grenzen aan te geven en deze te bespreken in het moment, dus kan het fijn zijn als een ander checkt of alles oké gaat. Door op elkaar te letten tijdens het uitgaan, kan iedereen bijdragen aan een goede sfeer. We kunnen slachtoffers van ongewenst seksueel gedrag niet verantwoordelijk maken voor de oplossing van het probleem. En alleen de focus op slachtoffers zoals andere uitgaanscampagnes doen, draagt niet genoeg bij aan het doorbreken van de cultuur die ongewenst gedrag normaliseert. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat daders zichzelf niet herkennen als dader en hun eigen gedrag niet als schadelijk voor de ander zien.

Handelingsperspectief
Ben je oké? geeft de jongeren een concreet handelingsperspectief, zegt wat zij kunnen doen als ze zien dat iemand zich ongemakkelijk voelt, hoe ze dat kunnen aanpakken en wie ze kunnen aanspreken. Als iemand er zelf niet uitkomt, dan kan hij of zij altijd bar- en beveiligingspersoneel van de locatie inschakelen voor hulp.

Wat kun je zelf doen?
Laat zien dat er op jouw festival, horecalocatie of studentenvereniging geen plaats is voor ongewenst seksueel gedrag. Bekijk de Hier is het oké toolkit om te zien wat je zelf kunt doen. Je vindt hier een voorbeeld voor huisregels, een downloadlink voor posters, een instructiekaart voor achter de bar en nog veel meer. Als je de checklist online hebt doorlopen krijg je een Hier is het oké sticker, zodat iedereen kan zien dat jouw locatie oké is!

Ben je oké? is een initiatief van Rutgers in samenwerking met de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals, Celebrate Safe en No Thanks. De komende periode gaat Rutgers het Ben je oké? netwerk verder uitbreiden richting kroegen en studentenverenigingen.