Ongewenst seksueel gedrag is niet oké, ook niet op straat, bij concerten, op festivals en in de kroeg of op je studentenvereniging. Daarom roept de gemeente Nijmegen haar inwoners op om elkaar te helpen als je denkt dat iemand wordt lastiggevallen of te maken heeft met grensoverschrijdend gedrag. De campagneboodschap: Zie je seksuele intimidatie? Vraag dan aan degene die het overkomt: 'Ben je oke?'. Zo zorgen we er in Nijmegen samen voor dat iedereen zich veilig voelt.

Daan Disveld: Denk je dat iemand te maken heeft met ongewenst seksueel gedrag? Richt je dan niet op de dader maar op het slachtoffer en vraag: Ben je oké?

Hoe help je elkaar bij seksuele intimidatie?
Seksueel grensoverschrijdend gedrag komt nog te vaak voor. Met de campagne Ben je oké wil de gemeente Nijmegen bespreekbaar maken hoe haar inwoners er samen voor kunnen zorgen dat de stad veiliger wordt voor iedereen. Met posters in het Nijmeegse stadsbeeld geven inwoners van de stad concrete tips waarmee ze laten zien wat je kunt doen als je ziet dat iemand te maken heeft met seksuele intimidatie. De gemeente draagt op deze manier bij aan meer bewustwording over seksuele intimidatie, op een positieve manier en met een concreet handelingsperspectief.

Waar kom je de uitingen tegen?
Deze posters zien Nijmegenaren de komende weken op straat, in de kroeg en bij studentenverenigingen. Op de Ben je oke posters vertellen Nijmeegse boegbeelden vertellen waarom en op welke manier zij Ben je oké? vragen als ze ongewenst seksueel gedrag zien. Ook in het Nijmeegse uitgaansleven en op studentenverenigingen geeft de gemeente extra aandacht aan seksueel grensoverschrijdend gedrag met de Ben je oké campagne.

Praat samen over de grens
Nijmegen zet zich breder om seksueel grensoverschrijdend gedrag te voorkomen. In de gemeente loopt op dit moment ook de campagne Praat Samen over de Grens. Deze campagne is opgezet voor en door Nijmeegse mannen. Zij willen het gesprek openen over seksueel grensoverschrijdend gedrag richting vrouwen. Vier Nijmegenaren, Roché, Daan, Perry en Tobias, kijken in deze campagne naar hun eigen gedrag en praten hierover met elkaar. Want door het gesprek over grenzen uit de taboesfeer te halen dragen we samen bij aan een prettige sfeer en veilige stad voor iedereen.

Op de bijbehorende website luister je podcasts waarin de mannen dit gesprek samen voeren en je vindt er tips voor het voeren van een goed gesprek over de grens. Ook kun je je inschrijven voor een workshop. Wil jij ook praten over de grens met je vrienden, collega’s, broers, teamgenoten of andere mannen? Ga naar nijmegen.nl/overdegrens.