Ongewenst seksueel gedrag is niet oké, ook niet op straat, bij concerten, op festivals en in de kroeg. Daarom roept de gemeente Zoetermeer haar inwoners op om elkaar te helpen als je denkt dat iemand wordt lastiggevallen of te maken heeft met seksueel grensoverschrijdend gedrag. De campagneboodschap: Zie je seksuele intimidatie? Vraag dan aan degene die het overkomt: 'Ben je oké?'. Zo zorgen we er in Zoetermeer samen voor dat iedereen zich veilig voelt.

Waarom is ingrijpen bij straatintimidatie belangrijk?

Seksueel grensoverschrijdend gedrag komt nog te vaak voor. Door elkaar te helpen in een ongemakkelijke situatie zorg je er samen voor dat het in Zoetermeer veiliger wordt voor iedereen en dat je op straat jezelf kunt zijn. Je laat blijken dat het niet oké is om een ander na te sissen, opmerkingen te maken of iemand achterna te lopen. De campagne geeft inwoners van Zoetermeer concrete tips waarmee zij leren wat je kunt doen als je ziet dat iemand te maken heeft met intimidatie.

Hoe help je een ander bij straatintimidatie?

Zie je dat iemand te maken heeft met straatindimidatie? Help die ander dan en vraag Ben je oké?. Door  iemand jouw aandacht te geven laat je als mede-Zoetermeerder merken dat diegene niet alleen is in een lastige situatie. Hierdoor voelt de ander zich gezien en gesterkt. Door iemand te steunen geef je bovendien direct of indirect ook een signaal af aan de dader: Seksuele intimidatie hoort er niet bij in Zoetermeer. Met de neutrale vraag: Ben je oké? breng je bovendien je eigen veiligheid niet in gevaar.

Vertrouw je de situatie niet? Dan kun je een politieagent, buschauffeur of omstander om hulp vragen. Of bellen met het alarmnummer 112.

Waar is de campagne te zien in Zoetermeer?

Met Ben je oké? -posters op straat en in horecagelegenheden worden inwoners herinnerd en aangespoord in te grijpen op de momenten dat er ongewenst gedrag plaatsvindt. Ook zien en horen zij erover via berichten in de media en op sociale media van de gemeente Zoetermeer.

Heb je vragen over deze campagne in zoetermeer? Neem dan direct contact op met de gemeente via horecatijd@zoetermeer.nl.

Leren praten over wensen en grenzen

Niet alleen een publiekscampagne is nodig. Ook op scholen is het belangrijk dat kinderen en jongeren al vroeg leren praten over hun wensen en grenzen en dat zij elkaars grenzen leren respecteren. Op die manier kan ongewenst en grensoverschrijdend gedrag op latere leeftijd worden voorkomen. Op www.seksuelevorming.nl is lesmateriaal beschikbaar voor leerkrachten in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs.

Landelijke Ben je oke? - campagne

De Ben je oké? - campagne maakt ongewenst seksueel gedrag al langer bespreekbaar. De campagne roept omstanders op om iets te zeggen van ongewenst gedrag. De boodschap is daarbij: ‘Zie je ongewenst seksueel gedrag? Vraag dan aan degene die het overkomt: ‘Ben je oké?’. Want ongewenst seksueel gedrag komt nog te vaak voor. In Nederland krijgt ruim de helft van de vrouwen en 1 op de 5 mannen te maken met seksuele handelingen tegen hun wil blijkt uit onderzoek van Rutgers, kenniscentrum seksualiteit. En dat gebeurt ook in het nachtleven en bij studentenverenigingen waar flirten een grote rol speelt en grenzen soms vervagen. Ben je oke? roept omstanders op om met deze neutrale vraag een veiliger en leuker Zoetermeer te creëren voor iedereen.

Doe mee met Ben je oké?

Kroegen, poppodia, studentenverenigingen en festivals kunnen zich aanmelden voor de Ben je oké?-campagne. Ben je oké? helpt hen maatregelen te nemen en beleid op te stellen waarmee zij ongewenst en grensoverschrijdend gedrag op hun locaties zoveel mogelijk kunnen voorkomen. Hier is het oké bestaat uit een uitgebreide checklist en een instructiekaart voor achter de bar en op verenigingen. Ook bevat de toolkit instructievideo’s waarmee horecapersoneel en mentoren van nieuwe studenten ongewenst seksueel gedrag kunnen herkennen en weten hoe te handelen als het plaatsvindt. Aanmelden kan op de speciale pagina voor locaties genaamd: Hier is het oke.