Studieverenigingen en studentenverenigingen melden zich aan voor de Ben je oké campagne, en met succes! Van grote verenigingen uit Rotterdam en Utrecht tot kleinere verenigingen uit Leiden, Wageningen en Groningen. Ook Djembé, de Utrechtse studievereniging culturele antropologie met 450 leden, draagt uit dat ongewenst seksueel gedrag er niet bij hoort en dat je er wat van kunt zeggen als je het ziet.

Wat doet het bestuur?

Rutgers sprak bestuurslid Käthe Ploeger over de campagne en wat deze betekent voor haar studenten. Ze vertelt dat ongewenst seksueel gedrag gelukkig zelden voor komt op de vereniging. Als het toch gebeurt, wordt het meteen serieus genomen door de leden en het bestuur. Ook als de leden buiten de vereniging te maken krijgen met ongewenst seksueel gedrag kunnen ze terecht bij het bestuur.

Käthe Ploeger studentievereniging Djembé:
“We vinden het belangrijk dat iedereen zich altijd, overal en met iedereen veilig voelt binnen de vereniging. Het tegengaan van ongewenst seksueel gedrag is daarbij een grote stap in de goede richting!”

Studenten en ongewenst seksueel gedrag

Uit onderzoek door Rutgers blijkt dat jonge Nederlanders onder de 25 jaar veel te maken krijgen met ongewenst seksueel gedrag: ruim 4 op de 10 jonge vrouwen en 1 op de 6 jonge mannen krijgt te maken met ongewenst seksueel gedrag voor hun 25e. Daarnaast is het zo dat jongeren tussen de 16 en 22 jaar een groter risico lopen om dader of slachtoffer te zijn. In deze levensfase werken zij hard aan de ontwikkeling van hun eigen identiteit en dit gaat gepaard met het opzoeken van grenzen van seksualiteit en verantwoordelijkheid.

Wat betekent dat voor verenigingen?

Studentenverenigingen en studieverenigingen hebben een rijke invloed op de normen en waarden van hun leden. Zo hanteert elke vereniging gedragsregels die actief nageleefd worden. Als leden daarvan afwijken dan worden zij hierop gewezen. Op deze manier kan een vereniging ook invloed uitoefenen op ongewenst seksueel gedrag tijdens een verenigingsfeestje of -borrel. Door in de regels op te nemen dat ongewenst gedrag er niet bij hoort en je er wat van kunt zeggen als je het ziet, stelt een vereniging een norm. Dat kan ook door de campagneposters zichtbaar op te hangen.

Succes bij vereniging Djembé!

Bij vereniging Djembé pakt dit succesvol uit; sinds de Ben je oké campagneposter in de verenigingskamer hangt, is het gesprek over ongewenst gedrag weer actueel geworden, vertelt bestuurslid Käthe. De leden durven het gesprek aan te gaan doordat de poster er hangt en de campagne heeft er zelfs voor gezorgd dat de leden beter op elkaar letten tijdens het uitgaan! Zo zie je maar: zo iets kleins als een poster ophangen, kan al genoeg zijn om bewustwording te creëren.